Title Image

Moliner

Els moliners de la Vall

A la vall hi havia uns quants moliners, ja que la mòlta de blat per obtenir la farina era una activitat bàsica per a l’economia de subsistència.

El curs fluvial de l’Aiguadora, al  seu pas per l’actual terme municipal de Navès, va arribar a veure fins a vuit conjunts moliners: el Molinot, el de can Guirre, el de ca l’Ambròs, el molí Nou de Postils, el molí vell de Canaleta, el de can Feliu, el de Vila-Seca i el de Moscavera. De tots ells avui se’n poden veure dos, que han estat restaurats: el molí de ca l’Ambròs i el de cal Guirre.

 

De ratolins ja no en veies pas cap enlloc perquè anaven tips. Com que hi havia sempre sacs de gra i de farina, ja no es preocupaven de res! –explica la Maria de ca l’Ambròs.

La llímpia. Un cop segat, batut i ensacat, el blat s’emmagatzema. Quan es necessita farina, es porta al molí on, abans de moldre’l, cal netejar-lo. Aquest procés es fa a la llímpia, on es separa el blat de les impureses (palla, terra, pedres…).

El torn de farina: després de la molta del  cereal, a través d’un vis sens fi la farina, juntament amb el segó, arriba de la farinera del molí a unes cassoletes unides a una cinta de cuir (elevador) que la transporten a l’interior del torn. Aquí, un gran sedàs de roba amb trames de diferents gruixos l’anirà separant segons la seva finor.

poster
Els sons del molí
00:00
--
/
--