Title Image

Cal Guirre

Cal Guirre, és el segon dels molins que podem visitar. Restaurat i habilitat per a les visites d’ençà de l’any 2015, es tracta d’un conjunt arquitectònic format pel molí i la ferreria, a la planta baixa, i la serradora, un edifici annex al costat de la ferreria. Davant de l’edifici hi trobem el cobert on hi ha la fusteria, necessària per a fer de carreters, així com per elaborar els mànecs de les eines del camp, esclops, esclopets, cóms i tota mena de peces de fusta necessàries per a la vida diària. A pis superior, també podem visitar l’habitatge on van viure els darrers moliners, amb el foc a terra, el menjador, els dormitoris…. aquí, per uns moments, podrem imaginar-nos com vivien els habitants de la vall tot just fa un segle.

UNA MICA D’HISTÒRIA

A finals del s. XX, concretament a la dècada dels 80, deixen de funcionar els dos darrers molins que encara operaven a la Vall, el de ca l’Ambrós i el de cal Guirre.
El 2012 el projecte de l’Ecomuseu de la Vall d’Ora fa un pas endavant per recuperar la serradora de cal Guirre i, veient la quantitat de material del qual es podia disposar, es planteja la recuperació de la història i la vida a la vall i l’articulació de la mateixa amb el riu i el camí de la sal com a eixos estructuradors. Aquesta etapa culminarà l’any 2015 quan es recupera, el molí, la ferreria i la llar situada en el pis superior a fi de museïtzar-ho per perpetuar la memòria d’aquesta etapa de la nostra història.

L’ESCAIRADOR I ELS MOLINS FARINERS

L’escairador servia per treure la clofolla del gra, prèviament estovat amb aigua, per poder-lo menjar, normalment bullit. El blat escairat era una menja molt habitual fins fa ben poc.
A can Guirre la força mecànica produïda per l’escairador era la que, a més d’escairar el gra, accionava l’embarrat, un sistema d’eixos, politges i corretges que permetia posar en marxa els dos molins fariners i la resta de maquinària: l’aplanadora, el trepant, la mola, el torn i el bufador de la ferreria. A principis del segle XX es va adaptar per poder produir també electricitat.

LA FERRERIA

Juntament amb el molí, es troben altres establiments associats que també aprofiten la força hidràulica com és el cas la ferreria. El ferrer és el menestral que treballa el ferro roent per donar-li forma. Li cal una fornal, un sistema d’aire per avivar el foc, encluses i eines per picar. Ferradors i claveters eren algunes de les artesanies associades a aquest ofici.

LA FUSTERIA

Entorn del molí, a la ferreria i a la serradora es treballava i s’utilitzava un gran nombre d’eines que també s’elaboraven a cal Guirre. Moltes d’elles s’han conservat en força bon estat.

LA LLAR

Es pot visitar íntegra, la cuina amb el foc a terra i tots els utensilis per a cuinar, armaris amb licors de l’època, medicaments i altres curiositats, la sala i les habitacions amb tots els mobles, els llibres, la roba, etc. d’aquella època.