Benvinguts

a la vall on conviuen present i passat

L’Ecomuseu està format per l’antiga escola de la Vall (l’Estudi), ca l’Ambròs, just al costat i, a uns 500 m seguint el recorregut del rec, cal Guirre. Aquí descobrireu com era la vida a les masies i els treballs de moliners, fusters, ferrers, etc.

L'Estudi

L’Estudi és l’edifici de l’antiga escola dels nens de la Vall d’Ora. A la planta baixa s’hi feien les classes i al pis de dalt hi vivia la mestra. Actualment, l’Estudi és l’espai de recepció dels visitants de l’Ecomuseu. Aquí podrem veure una petita mostra de les eines que utilitzaven els habitants de la vall, des d’utensilis propis de la llar a eines per treballar el camp, passant per tot tipus d’estris propis dels oficis que abans garantien la supervivència a la zona. També podrem veure un audiovisual on les protagonistes són les darreres molineres de la vall, que ens expliquen com s’hi vivia. Es tracta d’un primer tastet d’allò que anirem veient al llarg del recorregut que aquí comença.

Ca l'Ambròs

A pocs metres de l’Estudi, travessant un pont medieval, hi trobem ca l’Ambròs. Aquí hi podem visitar la serradora i la sala de mòlta, dos espais amb una llarga història, ja que els trobem citats ja en la documentació escrita del segle XVI. La serradora, de serra de cinta circular, també compta, com era habitual, amb una màquina d’esmolar. Tot plegat funciona gràcies a un engranatge articulat per la força hidràulica. A la sala de mòlta, hi trobem dos molins, el torn de farina i la llímpia.

Cal Guirre

Seguint el camí de l’aigua, a uns 500 metres amunt, arribarem a cal Guirre, un conjunt format pel molí, la serradora, la ferreria i la fusteria. Es tracta d’un conjunt arquitectònic restaurat i habilitat per a les visites d’ençà de l’any 2015, de manera que tant el molí, com la serradora es poden veure en funcionament i podrem visitar la ferreria tal com era quan encara hi treballava el ferrer. Al pis superior, també podrem entrar a l’habitatge on van viure els darrers moliners, amb el foc a terra, el menjador, la sala, els dormitoris…. aquí, per uns moments, podrem imaginar-nos com vivien els habitants de la vall tot just fa un segle.

A la Vall es feina tot tipus d’oficis que garantien la supervivència a la zona.

Els diferents espais museïtzats també compten amb una mostra d'eines segons sigui l'ofici.

El riu Aigua d'Ora, la muntanya de Busa i de Trevil, el romànic i molts altres encants que val la pena viure.

La Vall d'Ora

Una vall on conviu present i passat