la Vall d'Ora

bellesa i història

La Vall d’Ora està situada a l’extrem est del municipi de Navès, emmarcada al nord per la serra de Busa i les cingleres de Travil i banyada pel riu Aigua d’Ora. El paisatge, modelat  al llarg dels segles amb el riu com a eix vertebrador, és format per camps i pastures envoltats per boscos de pinassa, alzines i roures, que conformen una vall d’una gran riquesa i una singular bellesa.

Les esglésies romàniques, la llegenda del Comte Guifre i els amagatalls de la Guerra Civil, entre altres, ens anuncien que ens trobem en un indret ple d’història.

La vall d’Ora és plena de racons de gran bellesa i amb molta història. Us proposem visitar-ne alguns

Sant Pere de Graudescales

L’església que avui podem visitar va ser consagrada l’any 913, i va esdevenir un monestir benedictí el 960. Aquesta comunitat va decaure al final del segle XIII però va continuar fent les funcions parroquials fins a principis del XVIII. L’església romànica actual, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, compta amb una sola nau amb planta de creu llatina i tres absis decorats amb arcuacions cegues, molt estès al romànic de la Catalunya medieval.

Sant Andreu de la Móra

Tot i que la seva aparença actual és la corresponent a les ampliacions efectuades als segles XVII i XVIII, ja apareix esmentada en la documentació alt medieval. Des d’aquí es pot admirar un bon tram de la vall i podem identificar les masies del Solà i del Pujol, i també els molins de ca l’Ambròs i de Cal Guirre. Actualment és tancada.

Santa Eulàlia de la Vall

Es tracta de l’actual temple parroquial, que aglutina les antigues parròquies de la vall. D’origen romànic, va ser construïda de nou al segle XVII aprofitant parets de l’antic edifici. Actualment és tancada.

Refugi d’emboscats

La vall també ha estat testimoni de conflictes. Per exemple en època carlina o durant la guerra civil quan, la muntanya, es va convertir en un refugi d’emboscats, aquells homes en edat militar que no es van presentar a la crida de files i, per no ser trobats, es van amagar a la muntanya.

El monument a Guifre el Pilós

La Vall d’Ora ha estat identificada com una de les possibles localitzacions del castell d’Aura, on va morir Guifre el Pilós en la batalla contra el cabdill musulmà de Lleida Llop Ibn Muhammad, durant la ràtzia de l’any 897.

Explica la llegenda popular que en el decurs d’aquella batalla Guifre el Pilós va ser ferit de mort i que el rei franc, Carles el Calb, va dibuixar, prenent la seva sang, les quatre barres sobre l’escut daurat. Aquest hauria estat l’origen de les quatre barres de la senyera de Catalunya.

Camí cap a Busa

El camí cap a Busa és un recorregut de prop de 6 km que, des de la vall, permet accedir a la carena de Busa seguint una sèrie de corriols des d’on les vistes són espectaculars.

El riu Aigua d’Ora

Aquest afluent del Cardener amb el qual es troba a l’altura de Cardona neix al terme municipal de Gósol. Després de passar el congost de Sant Pere de Graudescales entra a la vall d’Ora, per on discorre emmarcat per un paisatge força abrupte fins a Sorba, on la vall s’eixampla.

El camí del rec

A la Vall d’Ora el riu té poc desnivell i això va generar la creació d’un rec que, durant uns 800 metres, discorre paral·lel al riu. Aquest rec és el que alimenta els rodets de cal Guirre (tres molins i una serradora de cup) i, més tard, el molí de ca l’Ambrós (un molí de rampa) per tornar, de nou, l’aigua sobrant al riu. Un corriol que discorre entre la frondosa vegetació i aquest reg centenari us acompanyarà a veure ambdós molins.